Berhasil! Saya berhasil menemukan kuliner enak di Manukan. Sebagai informasi Manukan adalah kawasan terpadat di Surabaya Barat. Pusatnya orang berkumpul dan berheboh ria.
Kali ini ada tempat baru (sebenarnya mungkin sudah 2/3 bulan buka sejak saya menulis post ini). Tetapi..karena baru cobanya 2 minggu lalu jadi ya dianggap baru ajah.
Penjualnya sih bisa dipastikan wong Jowo asli, tapi..rasanya mak nyus. Saya rasa inti kenikmatannya di sirup merah yang dipakai dan bubur beras enyak. Saya pernah merasakan enaknya Es Palubutung di rumah makan Aroma Makassar daerah Perak Suradibunbaya. Palubutung pisangnya tidak dibungkus tepung hijau, tapi Es Pisang Ijo sesuai namanya dibungkus tepung hijau; walaupun namanya dan penampakannya beda tetapi es yang di Manukan ini rasanya tidak jauh berbeda sama-sama enak. Very recommended, tempatnya bersih dan nyaman. Letaknya di teras depan rumah pemilik.
Alamatnya? Langsung saja meluncur ke Jalan Raya Manukan Dalam. Cari saja rental VCD/DVD Cinemax . Jarak satu rumah sesudahnya ada banner bertuliskan es pisang ijo. Nah ini tempatnya. Penjual es ini menggunakan booth alias rombong yang bertulis merk-nya �Es Pisang Ijo Ajib� Harganya 5000 rupiah saja.
____________________________________________
There's a nice place near my home which sells Es Pisang Ijo (Green Banana Ice). It's not using a banana which color is green, but the plantain is covered by green dough and steamed before mixed with other ingredients. The dessert comes from South Sulawesi but it's famous over the country.
The price is cheap, just 5000 rupiah for a bowl. Here's the recipe I got form other site (not the recipe used by the seller where I buy the beverage)
The Green Banana Recipe (from http://www.resepmasakanindonesia.info)
Ingredients
Suji plants |
40 grams of rice flour
1/2 teaspoon salt
300 ml of water
100 ml of suji leaves water (mashed the suji leaves, add water and strained to get the water)
3 drops of green dye
175 grams of rice flour
5 pieces of plantain
shaved ice
red syrup
Sauce Ingredients:
650 ml coconut milk
50 grams of flour
75 grams sugar
1 pandan leaf
1/4 teaspoon salt
How to Make :
Stir in rice flour, salt, water, suji leaves, green dye , stir until boiled, remove from heat.
Add rice flour, mix well and stir again until smooth (not sticky). Trimmed dough, Wraps on banana.
Steam the bananas for 20 minutes. Remove and set aside.
Boil the sauce ingredients, remove from heat and let cool.
Cut the green bananas into pieces, pour the sauce, shaved ice and red syrup.
More info about Indonesian herbs and cooking ingredients click here
A piece of plantain covered with the green dough |
The sauce which more like rice porridge in the place where I buy the dessert |
No comments:
Post a Comment